Willems Mijmeringen | “Zeg maar meneer Foppe.”
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
1954
post-template-default,single,single-post,postid-1954,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

“Zeg maar meneer Foppe.”

Derby’ s vaak een strijd op leven en dood op het veld. Een wedstrijd waar er andere regels gelden. Een pot die ook absoluut gewonnen moet worden om geen gezichtsverlies te leiden ten aanzien van je eigen achterban. Van te voren is het onder de supporters over en weer het goede gebruik via de media zoveel mogelijk de andere supportersgroep af te zeiken. Alles leuk en aardig. Volledig legitiem. Niemand die daar moeilijk over doet. Het hoort er bij.

Echter persoonlijke dreigementen aan de trainer, passen niet in dat straatje. Tuurlijk is dat soort gedrag wel te verklaren. In het kader van de Halloween wil je de ander het liefst de stuipen op het lijf jagen. Maar als je het op de keper beschouwd is het te zielig voor woorden om een man van 72 jaar persoonlijk te bedreigen om invloed te kunnen uitoefenen op een voetbalwedstrijd. Waar gaat het nog over. Een duidelijke grens is overschreden. Stadsmensen uit Leeuwarden zoals ze zich zelf graag willen profileren die zich als een stelletje boeren gedragen.

Cambuur-supporters verlangden een nog kwieke, gewiekste meneer de Haan aan ‘t spit. Maar een door de wol geverfde “haan” kent vele streken die listig genoeg zijn om de herten de baas te kunnen zijn. Zijn wraak was zoet.

 

SC Heerenveen- Cambuur 2-0

 

Wij hebben gisteravond met veel smaak jong hert in plaats van een haantje gegeten, een passende afsluiting van mijn “derby-day.”

 

2 Reacties
 • Lucky Welles

  2 november 2015 at 18:56 Beantwoorden

  Mooi geschreven Willem en dan zwijg ik nog over die cambuur boeren die met een paar man een Heerenveen sjaaltje afpakken van een 13 jarig kereltje en de sjaal dan in de fik steken .
  Ik deel hem even verder.

  • Willem Schuurmans

   2 november 2015 at 20:08 Beantwoorden

   Triest dat zulk soort dingen gebeuren. Delen wordt altijd op prijs gesteld Lucky Welles

Plaats een reactie