Willems Mijmeringen | “Flower Power “
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
2018
post-template-default,single,single-post,postid-2018,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

“Flower Power “

Ik als rechtgeaarde sportliefhebber keek er al dagen naar uit. Het duel der giganten. Ik moet zeggen tegen de achtergrond van al het geweld in en rondom Parijs is zelfs sport een futiliteit. Maar hoe je het wendt of keert, het leidt wel af en sport verbroedert, behalve in Friesland. “Clashes” zijn er om bikkelhard te worden uitgevochten. Tot op het scherp van de snede.

Het seizoen is weer begonnen. De messen zijn geslepen. Kramer versus Bergsma. De stylist tegen het oermens. Coach Jac Orie contra “drill instructor” Jillert Anema. Friese eerzucht in de stijl van “Grutte Pier” komt in dit soort wedstrijden boven drijven. Er moeten en zullen koppen rollen.

Kramer al tien jaar aan de top van het mondiale schaatsen en Bergsma die een aantal jaren geleden de switch maakte van het marathonschaatsen naar het langebaanschaatsen. De werelrecordhouder op de 10 km. tegen de Olympisch- en wereldkampioen op de koningsafstand van het wintergenot van vele Nederlanders.

In Utah op een hooglandbaan zou tijdens de “worldcup” op zaterdag 21 nov. 2015 onder ideale omstandigheden dit duel worden uitgevochten. Zou Sven Kramer in staat zijn om zijn eigen bizarre wereldrecord van 12 minuten, 41 seconden en negenenzestighonderste te verbeteren of zou Jorrit Bergsma roet in het eten kunnen gooien?

 

Maar in voor-Olympische jaren gebeuren er zaken die niemand maar dan ook niemand kan bevroeden. Als een donderslag bij heldere hemel scheen daar ineens een ster aan het firmament. Een Canadese ster wel te verstaan. De eerlijkheid gebied te zeggen Ted Jan Bloemen, toch een klein beetje van ons. Maar wel uitkomend voor het land van zijn vader. Je ziet het vaker waar twee honden vechten om een been gaat een derde er mee heen.

 

En hoe!

 

Kramer en Bergsma waren “not amused.” In de voorlaatste rit reed Ted Jan Bloemen het oude wereldrecord van Kramer met maar liefst een dikke vijf seconden aan gort.  Zowel Kramer als ook Bergsma beten zich in de slotrit volledig stuk op het net gevestigde Canadese wereldrecord. In Salt Lake City strooide Ted Jan nog wat zout in de verse wonden en maakte hij een lelijke kreukel in het nog niet voltooide jongensboek van Sven Kramer.

 

Uiteindelijk waren de bloemen meer dan terecht voor Ted Jan met een ongeëvenaarde tijd van 12 minuten, 36 seconden en drietiende. Wat een klasbak. Een tijd die voorlopig dik geschreven met grote Canadese hoofdletters de annalen in gaat en waar de concurrenten zich de komende jaren op kunnen richten.

 

 

 

 

 

 

Voetnoot: Met een gemiddelde snelheid van dik 48,5 km. per uur over 10 km. ,vloogTed Jan Bloemen als een  Canadese raket op weg naar de finish over het ijs van Utah naar een magistraal wereldrecord.

Geen reacties

Plaats een reactie