Willems Mijmeringen | Aujourd’hui
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
1455
post-template-default,single,single-post,postid-1455,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Aujourd’hui

“Aujourd’hui” , de start van de Tour de France in ons “les Pays Bas.”

ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit zorgt voor enige ophef. De Nederlandse deelnemers nog nooit zoveel in getal de laatste jaren. Daarvan worden ook gelijk een aantal renners als outsider getipt voor de eindzege in Parijs. Laten we maar zeggen de verwachtingen zijn hoog gespannen.

De prologen-specialist met de toepasselijke Franse naam Tom Dumoulin die zijn ketting als een op hol geslagen “molentje” weet rond te draaien. Tom die een excellente Tour de Suisse heeft gereden en dichtbij de eindzege was en als derde eindigde en een Wilco Kelderman die zevende werd in de Giro. Hoe brengen Laurens ten Dam, Bauke Mollema en Robert Geesink het er vanaf?

De mannen voor een ritzege Lars Boom de alleskunner. Lieuwe Westra de meesterknecht. Ongetwijfeld, als niet recent Tour-volger, ben ik nog een aantal belangrijke Nederlandse prominenten vergeten.

Zelf ben ik dit jaar ook weer terug in de modus van de tijden van Peter Winnen, Steven Rooks, Gertjan Teunisse. Legendarische wielerjaren waarin wij als Nederlanders werden getrakteerd op magistrale bergritten van berggeiten met klinkende overwinningen van Hollandse jongens van de boerenkool en de gestampte pot en af en toe een shot.

Toch doet ‘t iets met je als Hollander dat de start dit jaar voor de zesde keer in Nederland is. Nu in de Domstad Utrecht waar een parcours is uitgezet voor een aantal artiesten die zich mogen tonen op 13,8 km asfalt. Een dag later gevolgd door een vertrek in Utrecht met een etappe door het Groene Hart richting Rotterdam. Met als apotheose de aankomst op het Deltapark Neeltje Jans. Promotie voor het Hollandse landschap op zijn best. De renners zullen daar sowieso geen oog voor hebben. Alleen de eerste plaats telt.

Op dit soort dagen mis ik Theo Koomen, de bevlogen radio-journalist die in 1984 zo tragisch door een auto-ongeluk om het leven kwam. Overal in dat weekend erna werd tijdens de Eredivisie-voetbalwedstrijden één minuut stilte gehouden behalve in Utrecht daar werd zijn naam een minuut lang als eerbetoon gescandeerd.

“Theo kijkt vandaag mee, geloof me!”

 

Geen reacties

Plaats een reactie