Willems Mijmeringen | Op het strafbankje!
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
1223
post-template-default,single,single-post,postid-1223,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Op het strafbankje!

Fictie of werkelijkheid? ik als fervente gamer kan er tegenwoordig bijna geen onderscheid meer tussen maken. Game-ontwikkelaars beschikken tegenwoordig over de hoogwaardige technologie en “know-how” om fictie echt te laten lijken. De “game-frames”, beelden en omgevingen zijn  bijna niet meer van “real life” te onderscheiden. Het lijkt alsof je zelf deel uitmaakt van de virtuele wereld waarin jij participeert. Realiteit en fictie lopen door elkaar heen en zijn in elkaar verweven. Niet ieder persoon kan daar even goed mee omgaan. Sommige “game-addicts” moeten na een dagje GTA (Grand Theft Auto) te hebben gespeeld er voor uit kijken dat ze niet moedwillig of onbewust andere mensen van de sokken rijden. Gelukkig geldt dit soort eigenaardigheden niet voor mijn eigen persoontje. Toch een bepaald referentie kader en een bepaalde opvoeding genoten dat ik nog het goede van het kwade kan onderscheiden. Bij menig profvoetballer heb ik zo mijn twijfels.

Ook de laatste twee weken voorbeelden van voetballers in de Eredivisie waar volgens mij de spelcomputer overuren draait. Qua opvoeding denk ik wel eens die hebben ergens de boot gemist. Neem bijv. de actie van Joeri de Kamps van NAC t.o.v. Jeffrey Altheer, een speler van VVV-Venlo. Een karatesprong die door de arbiter met geel werd bestraft waar rood was gerechtvaardigd. Nog schrijnender, het commentaar van de Kamps: “voetbal is een contactsport, als je dit niet wilt moet je maar op dammen gaan zei mijn vader altijd” en de Kamps voelde ook weinig mee met zijn opponent, “het is mijn collega niet” waren zijn trieste woorden. Hoe diep kun je zinken!  Aan de ene kant is dit soort reacties nog wel enigszins te verklaren. Straatvoetballertjes opgegroeid met de taal van de straat. Of beter gezegd straatschoffies, pleintjes-voetballers die altijd voor hun eigen rechten hebben moeten knokken. In de jungle van de straat was opkomen voor je eigen rechten een logisch gevolg om je zelf te doen gelden. Maar dit soort kamikaze-acties overschrijden het toelaatbare en moeten worden uitgebannen.

Gistermiddag weer een overduidelijk voorbeeld van zo’n ongeleid projectiel. De actie van Labyad richting Mark Uth. Een doodschop die met DONKERROOD had moeten worden bestraft. Zijn voeten laten spreken, nam hij wat al te letterlijk. Tuurlijk Labyad had wel een loodzware week achter de rug. Broertje van hem rijdt z’n nieuwe BMW-X5 aan poeier en rijdt zichzelf daar bijna mee in de kreukels. Ligt vanaf het begin van het ongeluk in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ik snap dan ook dat de bom zeker onder de spanning van zo’n nare gebeurtenis en onder de druk van een playoff-wedstrijd kan barsten. Maar zulke Mortal Kombat acties zijn nooit en te nimmer gerechtvaardigd.

Tevens zat er in zijn trap volgens mij een hoop oud zeer. Weggehoond en uitgekotst door de PSV-supporters vanwege zijn starre houding ten opzichte van de club. Een contract afgedwongen bij Sporting Lissabon. In Portugal het niet kunnen waarmaken. Uitgeleend aan Vitesse min of meer gefaald als profvoetballer in het buitenland. Dan zo je gram willen halen bij uitgerekend Mark Uth. De goede Duitser van Heerenveen die in zijn vrije tijd er van geniet om een hengeltje uit te gooien  in de Friese wateren. Op die manier zijn stoom afblaast, de Nederlandse cultuur opsnuift. Een manier van recreëren bezigt die klaarblijkelijk ook nog effect sorteert i.p.v. een de Kamps en een Labyad die de godganse dag in hun vrije tijd online Mortal Kombat samen spelen!

Hier is voor volgend jaar wel een belangrijke taak voor de clubs weggelegd. Wil je dit soort excessen in de toekomst zien te voorkomen. Je moet ze diep in hun hart raken. Zet ze op rantsoen. “Nanny”-achtige praktijken. Behandel ze als een stel klein kinderen. Dat zal ze leren. Een uurtje per dag op de spelcomputer en verplicht een sociale etiquette cursus volgen om de gewenste sociale omgangsvormen te bewerkstelligen. Een paar uurtjes naar buiten om frisse lucht in te ademen om van de natuur te genieten. Om te ontspannen, “boerengolven”, een beetje kanoën of roeien,  ook nog goed voor de spieren en de conditie. Wielrennen om een beetje “ausdauer” te kweken. Zo zet je ze op het strafbankje!

 

Geen reacties

Plaats een reactie