Willems Mijmeringen | Tony Hawk’s “revival”
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
818
post-template-default,single,single-post,postid-818,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Tony Hawk’s “revival”

Als je “hawk” letterlijk vertaalt, betekent het havik. Vliegen als een havik door de lucht. Tony Hawk, Amerikaanse skate-legende. Bovendien een naam die in al die jaren is gebombardeerd tot “brand”, een merknaam. Mede afgedwongen door de prestaties van “the birdman” himself.

Tony Hawk door zijn Epke Zonderland-achtige vernieuwingen in het skateboarden , de vereenzelviging van een nieuw tijdperk door nog nooit eerder vertoonde “tricks” uit te voeren. Hij was in de negentiger jaren de uitvinder van de 720’s (seven- twenty’s) en hij introduceerde als eerste de “900.” (nine-hundred) Voor de leken onder ons de “720” is een dubbele draai om de lengte-as met skateboard en de “900” is een 2 en een kwartdraai om de lengte-as ook met skateboard.Het is even dat je ‘t weet.

Het meest wonderbaarlijke van dit alles. De lichaamsverhoudingen van Tony staan zwaar in contrast met zijn capriolen op het kleinood. Tony Hawk is lang en slank en heeft een groot bovenlichaam en ziet er als een slungel uit. Niet de ideale combinatie om als een professionele acrobaat door de lucht van zijn “speeltuin” te klieven. Maar geef Tony een skateboard en hij tart alle wetten van de zwaartekracht. De skateboard is een verlengstuk van zijn eigen lichaam. Het lijkt wel of hij met een skateboard aan zijn voeten is geboren.

Als je goed kijkt naar filmpjes van Tony Hawk op het internet dan wekken de video’s de suggestie dat zijn skateboard wordt aangedreven door een “motortje”. Tony genereert zoveel snelheid in de aanloopfase naar een sprong toe dat hij net door dat extra stukje ‘speed” een perfecte “Christ Air” Of een cleane “Varial mc Twist” kan uitvoeren.

Ook in ons leven heeft deze baas zijn herintrede gedaan na een aantal decennia volledig uit beeld te zijn geweest. Onze zoon van negen jaar Tobias vindt dit soort zaken stoer en wil ook een klein beetje Tony Hawk zijn. Hoe kun je hem als ouder zijnde dan het beste op een kindveilige manier kennis laten maken met de “skatersscene.”  “Precies,” deze pro-skaterspelletjes van de playstation afstoffen, oppoetsen en van zolder halen om een eerste introductie te geven van “The Birdman.” Hij heeft van mijn broer ondertussen al de bijnaam Toby Hawk gekregen vanwege zijn fratsen op de playstation-console. Ik moet zeggen vroeger heb ik deze games helemaal grijs gespeeld. Zere vingers en eelt op mijn duimen hield ik er aan over. Het is gebleken een oude vos verleert zijn streken niet. Na een paar uren  samen Tony Hawk te hebben gespeeld zit ik inmiddels weer vast gekluisterd aan de playstation. Ik zit weer dag en nacht voor de beeldbuis,. ik ben ook  niet meer voor de t.v. weg te slaan. Met als doel om wederom de meest perfecte trucs aan elkaar te linken. Met als resultaat zere vingers en ik ben weer eelt op mijn duimen aan ‘t kweken.

Ik zie nu al met angst en beven de toekomst tegemoet. Dat Tobias van plan is om een skateboard te gaan kopen en dat ik er aan moet geloven om naar het skatepark met hem te gaan om in het echt allerlei “manuals”, “grinds” en onmogelijke sprongen uit te voeren. Ik weet niet of ik daar op mijn leeftijd nog het lef voor heb. Voor de zekerheid binnenkort toch maar mijn skateboard afstoffen, uit de garage halen en checken op gebreken. De bijpassende kniebeschermers en noodzakelijke accessoires opsnorren. want ik vrees het ergste.

Wat je jezelf met een legendarisch klassiek computerspel allemaal wel niet op de hals kunt halen!

2 Reacties
 • John Verstappen

  25 maart 2015 at 08:25 Beantwoorden

  Bedankt! Ik heb hier op deze druilerige ochtend in een veel te volle treincoupé echt zitten genieten van je schrijf kunsten! Wellicht moet ik eens bij jou en Tobias oude herinneringen ophalen aan deze fantastische gameserie. Want thuis is het heel wat jaartjes geleden dat Tony Hawk door mijn beeldscherm vloog. De game eelt is nog wel degelijk aanwezig ,maar die Hawkseelt is toch van een andere , heel wat stuggere klasse! En die meimeringen betreffende psx liggen geheel in mijn straatje en ik kan niet wachten tot Tobias zegt ; pap ik wil eens gaan snowboarden…………..

  • Willem Schuurmans

   25 maart 2015 at 12:51 Beantwoorden

   Graag gedaan en het spelen van Tony Hawk smaakt zeker naar meer. Binnenkort maar een afspraak maken om te spelen of een keer snowboarden klinkt ook wel aantrekkelijk. groetjes Willem

Plaats een reactie