Willems Mijmeringen | Het vrije woord in beeld en geluid
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
728
post-template-default,single,single-post,postid-728,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Het vrije woord in beeld en geluid

F.F. v. K. Meestal een teken aan de wand dat je naam met  initialen wordt geschreven. Veel criminelen die strafbare feiten hebben gepleegd, worden op deze wijze in de media vermeld. Gelukkig voor jou is het allemaal niet zo erg. Jij met jouw talent en zelfingenomenheid, met jou zal het niet zo’n vaart lopen.  Maar waarom heb ik er dan toch voor gekozen om niet je volledige naam in deze blog te schrijven. Na datgene wat er is gebeurd, geeft het schrijven van jouw volledige naam jou teveel eer. Eer die jou op grond van jouw gedrag op “social media”, lees (sociale media), niet toekomt. Ik wil jouw attitude eerder bestempelen als a-sociaal gedrag. Waarschijnlijk ingegeven door onzekerheid maar als het minder met je is gesteld, misschien wel grootheidswaanzin. Je bent niet de eerste kunstenaar die daar last van zou hebben. Velen zijn je al voorgegaan.

Wat me verder opviel, is dat je opmerkingen veelal “doorspeent” zijn van een denigrerende toon. Lage bewoordingen richting anderen om zogenaamd grappig te zijn. Ik ga dan fantaseren en vraag me af waar is het mis gegaan. Was jij vroeger dat jongetje dat stond te tuffen als je ouders jouw recalcitrante gedrag wilden corrigeren? Heb jij andere problemen? Wil je er over praten? Misschien wel onder het genot van een biertje? Nee, dat is waarschijnlijk je eer te na!

Maar we dwalen af, het is tijd om “to the point” te komen. Om je eigen bewoordingen te gebruiken, het was nogal een nieuwsfeitje dat stadsdichterschap van Leiden. Ja, precies je slaat de spijker op zijn kop, het was nogal een nieuwsfeitje. Voor veel mensen die zich verbonden voelen met Leiden en “Leijenaars” die geboren en getogen zijn in Leiden zeker. Hier sla jij in je toon de plank volledig mis en gooi je je eigen glazen in. Het is veel meer mijnheer F.F. v. K. Het is een grote eer om ambassadeur van de stad Leiden te zijn dat ambassadeurschap hoor je met verve te dragen. En ik als buitenstaander, inmiddels al weer 21 jaar woonachtig in één van de mooiste steden van Nederland kan dat beamen. De Leidenaar is een trots volk, recht door zee. Zeggen waar het op staat. Geen poespas en als je aan de cultuur van Leiden komt dan kom je aan hen.

Sterker nog je bent bezig om je eigen graf te graven door dat soort opmerkingen en jouw gedrag. Door De Leidse Glibber te beperken in zijn manier van nieuwsgaring en verspreiding er van jaag je veel mensen tegen je in het harnas. Ook hij is een kunstenaar die op zijn professionele manier verslag doet in beeld en geluid van alles wat er in en om Leiden gebeurd. Een ware ambassadeur van de stad Leiden. Een vertegenwoordiger van Leiden die de stad nationaal en internationaal op de kaart zet.

Ter passende afsluiting heb ik nog een gedicht voor je, geheel op rijm. Het is dan wel geen olleke bolleke en ook geen sonnet maar hoe je ‘t wendt of keert en of het toeval is of niet maar jouw achternaam leent zich wel opvallend goed om op rijm te dichten. Het gaat als volgt:

Je bent nooit te oud om te leren
Er is altijd gelegenheid om te transformeren
Je misschien wel te bekeren
Kracht en valkuil van jou als dichter, interrumperen
Anders denkenden op de vingers tikken en corrigeren
Je in de gevarenzône begeven, zo kan ‘t verkeren
Pas hier mee op want het kan zich ook tegen je “weder”keren

En voor diegene die eerste is geworden en tot Stadsdichter van Leiden is benoemd voor 2015:

Wouter Ydema, veel succes met je  Leids Stadsdichterschap. Vervul je functie met hart en ziel.

Een betrokken Leidse burger

2 Reacties
 • Leidse Glibber

  15 maart 2015 at 12:31 Beantwoorden

  Dank je Willem voor deze mooie steunbetuiging die vooral heel integer geschreven is. Een kleine opmerking, je noemt je een buitenstaander die al 21 jaar in Leiden woont., maar volgens mij ben je ondertussen een Leienaar die al jaren geleden met verve zijn Leidse inburgering heeft volbracht en nu bijna net zo trots is op de stad en haar gewoontes als een ras Leienaar.

  • Bxk

   16 maart 2015 at 18:15 Beantwoorden

   Graag gedaan Emile, we zijn er voor om elkaar te helpen niet waar. Dat heb ik vanuit mijn opvoeding meegekregen.

Plaats een reactie