Willems Mijmeringen | Het kanon
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
652
post-template-default,single,single-post,postid-652,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Het kanon

Familie Kist een voetbalfamilie bij uitstek. Cees (grote Kees) geheel links op de foto, de kleinste van het stel. Rechts  op de foto Teun zijn jongere broertje. In het midden van de foto neef Kees gemakshalve (kleine Kees) genoemd. Voetballers die getuige deze foto nog samen met elkaar hebben gevoetbald bij mijn sc Heerenveen.

Zelf ben ik ooit midden tachtiger jaren in de gelegenheid geweest om 2 van deze toppers samen aan het werk te zien. Kees Kist ging afbouwen na een glansrijke carriére bij clubs als AZ’67 en Paris Saint Germain en neefje Teun kwam na een uitstapje bij Go Ahead weer terug op het vertrouwde nest.

Teun kist van 1966 tot 1976 onafgebroken gevoetbald bij de Pompeblêden. Begin tachtiger jaren plakte hij daar nog zes jaar aan vast. Dit leidde uiteindelijk tot 360 wedstrijden. Een totaal aantal wedstrijden waar zelfs Mister Sc Heerenveen Maarten de Jong niet aan kan tippen. Maarten kwam tot een aantal  van 349 wedstrijden.

Ik las namelijk een berichtje op een site dat Teun kist nooit een afscheidswedstrijd heeft gehad. Niet eens een bloemetje bij zijn laatste wedstrijd. Het “Kanon” zweeg al die jaren hierover en bracht dit onlangs naar buiten.

Regelmatig heb ik in de tachtiger jaren met eigen ogen mogen aanschouwen hoe hard en zuiver Teun zijn projectielen op het vijandelijke doel schoot. Als Teun ging aanleggen voor een vrije trap dan deed het muurtje van de tegenstander wijselijk een stapje op zij. Keepers van de tegenstander veinsden blessures en vroegen om een wissel. Teun schoot zo hard dat de bal bijna in brand vloog. Zelfs ging het verhaal de ronde dat Teun het een keer heeft gepresteerd om de bal dwars door het net te schieten. Ik ben nooit getuige geweest van deze mythe. Wel heb ik ‘t een keer meegemaakt dat Teun in een derby tegen Cambuur zo hard vuurde vanaf 35 meter dat de bal als een kanonskogel in het doel sloeg. De bal plofte achter Oscar Zijlstra, de verbouwereerde keeper van Cambuur die deze raket nooit heeft kunnen zien aankomen.

“Zo sc Heerenveen koester uw helden en zorg er voor dat zo nu en dan een paar vrijkaartjes richting Teun gaan die zelf te kennen heeft gegeven dat hij sc Heerenveen nog steeds op de voet volgt.”   “Beschouw ‘t als een goedmakertje voor zijn gemiste afscheidswedstrijd.”

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.