Willems Mijmeringen | Der “Plattfuss-Bomber” schafft es niet in zijn eentje
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
627
post-template-default,single,single-post,postid-627,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Der “Plattfuss-Bomber” schafft es niet in zijn eentje

Spitsen, wat is het toch met dat soort voetballers. Het is vaak hollen of stilstaan als het gaat om de prestatie. Kijk naar de Premier League en neem als voorbeeld Pelle van Southampton. Sinds 30 dec. 2014 geen doelpunt meer gemaakt. Waar ligt dat aan? Tuurlijk een belangrijke factor is geluk dat die ene bal net wel binnen valt in plaats van via binnenkant paal het veld terug in stuitert. Maar is het allemaal wel zo simpel. Hoe vaak hebben we niet uit de mond van een spits gehoord. Deze doelpunten geven mij vertrouwen. Kortom een spits leeft van doelpunten en gedijt bij een omgeving die hem vertrouwen geeft en waarbij hij zich als een vis in het water voelt.

Secundaire randvoorwaarden zijn daarom van groot belang. Eigenlijk wil ik stellen dat het geen secundaire randvoorwaarden zijn. Maar primaire voorwaarden die een spits tot wasdom laten komen. Het is net als bij de natuur als je bloemen voldoende aandacht en liefde schenkt door ze regelmatig water te geven dan komen ze tot bloei. Zo ook het leven van een spits. Kan gemaakt of gebroken worden door een goede aanvoer vanaf het middenveld. Daarom moet de rol van de aangever niet worden onderschat. Sterker nog zonder een goede voedingsbodem. Een renderend middenveld en aanvoer vanaf de flanken bijna geen spits die zelf de klasse heeft om een doelpunt te maken. Een enkele uitzondering daar gelaten.

Bas Dost, Hollands glorie in het buitenland tot voor kort nog verguisd omdat naar eigen zeggen hij het vertrouwen van de trainer miste. In Heerenveen in de jaren dat hij daar voetbalde uitgroeide tot een fenomeen. Inmiddels in Duitsland gekscherend Der “Plattfuβ-Bomber wordt genoemd omdat hij aan de media verklaarde dat het geheim van zijn doelpunten zijn nieuwe inlegzolen zijn. Als je gebombardeerd wordt tot Bomber dan wil dat toch wel wat zeggen in ons buurlandje. Gerd Müller, Der “Bomber” een unieke spits waar Jan Jongbloed nog regelmatig badend in het zweet wakker van wordt.

Maar het is wel duidelijk “Bassie” is “on fire” op dit moment bij zijn club VFL Wolfsburg. 2 belangrijke spelers die daar voor verantwoordelijk zijn, zijn Kevin en Andre een twee-eenheid. Uitgerangeerde spelers van Chelsea. “Tweederangs”-Premierleague spelers die Bas laten opbloeien. Duitser Andre Schürrle en de Belg Kevin de Bruyne. 2 spelers waarvan de rol was uitgespeeld in het elftal van Mourinho. Maar spelers die Bas Dost een tsunami aan bruikbare ballen leveren. Waardoor het voor een klasse spits een koud kunstje is om die bal in het doel te werken.

Bas Dost staat buiten kijf, is een bedreven spits, “ein Holländische Torjäger.Voor de winterstop 2 doelpunten. Sinds de winterstop 13 doelpunten waarvan 11 in de Duitse competitie en 2 in de UEFA euro-league. “Maar Bas blijf je zelf en ga alstublieft niet naast je platvoeten lopen.”  “Sorry Bas, freudiaanse verspreking, ik bedoel niet naast je schoenen lopen, ken je plaats.”   “Want de echte sterren van dit VFL Wolfsburg zijn natuurlijk Schürrle en De Bruyne.”

“P.s bij de eerst volgende wedstrijd, vergeet voor de zekerheid niet je nieuwe inlegzolen in je schoenen te doen, je weet maar nooit!”

Geen reacties

Plaats een reactie