Willems Mijmeringen | De ongekroonde Keizer
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
607
post-template-default,single,single-post,postid-607,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

De ongekroonde Keizer

30 jaar geleden. ik kan ‘t me nog herinneren als de dag van gisteren. Sinds 22 jaar, eindelijk daar was die dan de tocht der tochten. Zoveel over gehoord in mijn jeugdjaren en nu bewaarheid 21-02-1985. Verschillende kanshebbers voor de titel: o.a.  Dries van Wijhe, de broertjes Ruitenberg, Jan Kooiman, met als grote outsider Jan Roelof Kruithof Toen 48 jaar maar nog lang niet versleten. Zoals ongetwijfeld de meeste mensen van mijn generatie nog weten won die andere outsider, de sympathieke veehouder uit de buurt van Zwolle, Evert van Benthem.

Jan Roelof Kruithof, op latere leeftijd begonnen met schaatsen. Hij was 32 jaar toen hij begon met schaatsen en op 32 jarige leeftijd won hij in 1969 zijn eerste natuurijs-rit. De Old-ambtrit in Groningen op buitenijs. De natuurijsklassieker van 100 km. In feite te kort voor Kruithof want Kruithof kwam pas op gang na 100 km maar in die tijd was hij ongenaakbaar. Het was begin zeventiger jaren en een aankondiging van een tijdperk van the “iceman.”

In totaliteit won Kruithof tijdens zijn carriére 11 natuurijstitels met een afstand langer dan 200 km. De meeste titels werden gewonnen in het buitenland. De alternatieve Elfstedentochten waren Kruithof op het lijf geschreven. Hoe kouder hoe beter. Jan Roelof reed iedere tegenstander op een hoop. Kruithof de ijsheilige.

Maar deze dag 21-02-1985 moest ‘t gebeuren op latere leeftijd de ultieme beloning van zijn enerverende sportcarriére. Het liep even anders in het Friese Kimswerd was een stuk Fries tapijt de boosdoener en struikelde de Ronaldo van het schaatsen, (verguisd door zijn tegenstanders en geliefd door zijn aanhangers).

De definitieve klap kreeg Kruithof door de legendarische woorden van reporter Willibrord Frequin: “wie bent u eigenlijk”, volledig uit ‘t veld geslagen na nog een struikel-partij tijdens het klunen verloor Kruithof de aansluiting met de kopgroep. Kramp viel hem ten deel onder invloed van de fysiek inspanningen en  uitzicht op een goede eindklassering was verkeken. Uiteindelijk werd Kruithof nog twaalfde.

Kruithof, bijna alles gewonnen behalve die ene ultieme titel de Friese Elfstedentocht.

In 1994 vestigde Kruithof “en passant” ook nog op 59-jarige leeftijd een wereldrecord. Hij schaatste in 24 uren tijd in Italië in Baselga di Pine 655 km en 700 meter zonder van het ijs af te gaan. Zijn gemiddelde snelheid heb ik voor het gemak even uitgerekend en ik kwam tot het bizarre gemiddelde van  27 km en 321 meter per uur. De afstand die hij op deze dag aflegde was meer dan 3x de afstand van een officiële Elfstedentocht.

Als je ‘t mij vraagt kan Kruithof inmiddels 78 jaren oud en met kunstknie bij een eventuele tocht nog moeiteloos mee met de toerrijders.

Kruithof, de ongekroonde keizer van het marathonschaatsen.

 

Geen reacties

Plaats een reactie