Willems Mijmeringen | Spraakwaterval en ku(ns)tgras
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
550
post-template-default,single,single-post,postid-550,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Spraakwaterval en ku(ns)tgras

Ben van den Burg, oud schaatser. Destijds de Emile Ratelband van het buiten schaatsen. Vorige week dinsdag kwam hij zo ineens als een duiveltje uit een doosje  weer voorbij op de televisie. Eigenlijk niet eens zo raar want het WK-afstanden schaatsen in Thialf stond voor de deur en Ben was uitgenodigd bij WNL om daar over te praten. Maar wat Ben nu zo super interessant maakt voor een programma als WNL. Ben is altijd in de weer. Zodra er schaatsen op de televisie is , is Ben wel weer bezig met één of ander schaatsproject. Ben kan niet stil zitten. Het mooiste van dit alles. Hij kan  er over lullen als brugman. Je kent dat soort types wel. Ben is zo’n figuur die ‘t vermogen en de kwaliteiten heeft om zijn eigen schoonmoeder nog voor een goede prijs te verkopen.

Samen met nog een aantal andere schaatscoryfeeën o.a. Ard Schenk en good old Bart Veldkamp had Ben ‘t plan opgevat om onder de poolcirkel in Noorwegen een interland te gaan schaatsen Noorwegen-Nederland. Oud Schaatsers die van plan zijn om de essentie van het schaatsen weer terug te brengen naar de basis. Het buiten schaatsen, het gevecht tegen de natuurelementen. Ben die wist daar lyrisch over te vertellen. Grootste beweegreden om dit te doen om de Noren ook weer te betrekken bij het schaatsen, zo zei hij. Hij wist dit zo geloofwaardig over te brengen op mij dat Ben mij aan het denken heeft gezet.

Voetbal op ku(ns)tgras: één doffe ellende is wel gebleken na dit afgelopen competitieweekend. Sven van Beek van Feyenoord geblesseerd uitgevallen met een kniepees blessure. Bram van Polen van PEC die ‘t na acht seconden voetbal in zijn rug schoot. Joey van den Berg van sc Heerenveen die bang was voor een kruisbandblessure. El Makrini van Cambuur die hinkend van het veld af ging. Sam Larsson van sc Heerenveen die met een hamstringblessure het veld verliet en vermoedelijk voor langere tijd is uitgeschakeld etc. Hoe meer ku(ns)tgrasvelden des te minder voetballers houdt je straks over om te kunnen voetballen. Een devaluatie van het Nederlandse voetbal en je reinste competitievervalsing. Dus laat ik dan maar de klokkenluider zijn van het Nederlandse profvoetbal. Iemand die de desbetreffende clubs met ku(ns)tgras en de KNVB aanspoort om veranderingen te bewerkstelligen . KNVB het moet voor eens en voor altijd afgelopen zijn met die ku(ns)tgrasvelden. We moeten net zo als Ben over het schaatsen denkt weer terug naar de essentie van het voetbal. De spelers moeten gras kunnen ruiken, jammer dan voor die enkele voetballer die allergisch is voor pollen. Niet meer de geur van stinkend rubber op zondagmiddag die je neusvleugels teistert.

Neem een voorbeeld aan de Engelse velden. Weer of geen weer, lekker op echt gras blijven voetballen. Zelf ben ik er een voorstander voor om de clubs met ku(ns)tgras een eigen competitie op te laten richten. Zo een “wake-up call” richting PEC Zwolle, ADO Denhaag, FC Dordrecht, Excelsior, Heracles en Cambuur flikker dat ku(ns)tgras er uit, wil je nog in de Eredivisie blijven voetballen. Ga anders lekker in de Jupiler League voetballen dan heb je je eigen ku(ns)tgrascompetitie.

Geen reacties

Plaats een reactie