Willems Mijmeringen | Henk Veerman schildert doelpunten van beroep
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
573
post-template-default,single,single-post,postid-573,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Henk Veerman schildert doelpunten van beroep

Volendam. Dan zeg je o.a. Paling-sound, Jan Smit, Nick en Simon en in hoofdletters geschreven voetbalclub Volendam. Wat betreft de illustere voetballers uit Volendam is er in de loop der jaren nogal eens een Volendams voetbaltalent voorbij gekomen.

Vroeger, tachtiger jaren Pier Tol  jaren lang de roemruchte spits van AZ’67 in hun gloriejaren. Wim Jonk furore gemaakt bij Ajax en in mindere mate bij Inter Milan en één van de peilers van het Oranje ten tijde van Dennis Bergkamp en iets recenter Jack Tuyp, doelpuntenmachine uit Volendam acterend in de eerste divisie en Eredivisie en niet te vergeten Johan Steur die zijn naam eer aan deed door er uit te zien als een vis en zich bij Volendam voorin als een vis in het water voelde.

Als ik over mijn sc Heerenveen spreek dan schiet gelijk de naam van Tom Sier mij te binnen. Volendammer die via sc Heerenveen een transfer afdwingt naar het grote Ajax. bij Ajax jammer genoeg voor hem net niet de echte top bereikt.

Henk Veerman, qua postuur geen prototype van een Volendammer zo ik ze ken. Een uit de kluiten gewassen goedlachse jonge man van 23  jaar die er uit ziet als een echte bootwerker. Een jongen waarvan je ‘t als tegenstander voor de wedstrijd al dun in de broek doet. Ook zo’n jonge gast waarvan ik denk dat zijn moeder zei: “Henk ga even een brood halen bij de bakker en neem voor je zelf ook een brood mee.”

Henkie wordt bij zijn collega’s in het Volendamse node gemist. Ik sprak van de week nog met één van zijn collega’s. “ja, we missen Henk wel, als je aan het schilderen was en je kon ergens niet bij, dan riep je Henk, je had geen ladder nodig, Henk kon overal bij.”

Henk is ook nu al in Friesland bijna onmisbaar. Door Henk heeft Lodeweges meer opties in de voorhoede. Met Henk is wel gebleken, op grond van zijn 2 invalbeurten tegen Zwolle en Cambuur, breng je extra stootkracht in je ploeg. Na het uitvallen van Larsson is het ‘t overwegen waard om Henk als aanspeelpunt in de spits te zetten. Op linksvoor Uth en als rechtsbuiten Slagveer.

Tegen Zwolle werd Henk gelijk een cultheld door binnen 2 minuten te scoren. Tegen Cambuur had Henk zich onsterfelijk kunnen maken door de voorzet van rechts in het doel te werken. Henk miste. “Henk, ‘t zij je vergeven.”

Na afloop van de wedstrijd tegen Zwolle werd Henk geïnterviewd door Fox-Sport: Of hij nog schilderde, nee dat deed Henk niet meer. Eigenlijk had ik gewild dat Henk had gezegd: “ik schilder nog wel, ik schilder doelpunten met mijn voeten en mijn hoofd en dit was de eerste en er zullen nog vele volgen.” Maar Henk is daar veel te bescheiden voor. Nee, Henk kwam met veel groter nieuws, sociaal als Henk is. Henk had voor zijn vrienden en kennissen uit Volendam 24 seizoenskaarten voor Heerenveen gekocht. Daar houden ze in ‘t Friese haagje van. Een sociale jongen met een doe maar normaal mentaliteit, dan doe je gek genoeg.

Veerman, de naam Veerman dan is mijn eerste associatie The Cats, brenger van de Paling-sound: “feeling young and feeling strong, sailing home.” Nou Henk dat jong voelen en sterk voelen dat zit helemaal goed maar voorlopig nog niet naar huis zeilen want we hebben je nog hard nodig in dit seizoen.

En mocht Heerenveen de play-offs halen en met een goed resultaat afsluiten. Dan zou ‘t mij helemaal niks verbazen dat Henk de microfoon ter hand neemt. Op het podium uit volle borst, op z’n Volendams (totaal onverstaanbaar) voor een buitenstaander. Maar precies op de juiste toonhoogte als een nachtegaal het Friese Volkslied zingt. Want zingen kunnen ze als de beste in Volendam en voetballen!

2 Reacties
 • Jan Smorenburg

  23 april 2015 at 21:50 Beantwoorden

  Wel heel erg mooi geschreven!!

  • Willem Schuurmans

   24 april 2015 at 07:48 Beantwoorden

   Bedankt voor je leuke reactie Jan Smorenburg. Regelmatig schrijf ik stukjes op deze blog. Ook stuur ik regelmatig stukjes in naar de lezerscolumn van Metro. Helaas nog nooit goed genoeg bevonden om te worden geplaatst. Ook post ik op face-book wel korte stukjes en sinds kort heb ik een eigen twitteraccount @willem20032005. Zo verschillende manieren om mij te volgen, mocht je dat leuk vinden.

Plaats een reactie