Willems Mijmeringen | Francesco Totti gaat modern!
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
332
post-template-default,single,single-post,postid-332,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Francesco Totti gaat modern!

“Romanista”,  “Ultra”, held kun je worden, als clubicoon wordt je geboren. Totti, we zouden ‘t bijna vergeten maar inmiddels is hij 38 jaar, en hij voetbalde in de tijd dat Franco Baresi (54 jaar) de kapitein was van het vlaggenschip van het grote AC Milaan.

1992: via de jeugdopleiding van AS Roma komt Totti terecht bij het eerste van AS Roma. door zijn bijdrage qua voetbal is hij de vereenzelviging van de wederopstanding van AS Roma die in deze periode door financieel wanbeleid bijna failliet wordt verklaard.  Zijn geuzennaam in deze tijd ” het wonderkind van Rome.”

Hij maakte zijn debuut in de serie A in het seizoen 1992/1993 tegen Brescia op 16-jarige leeftijd. Zijn eerste paar seizoenen in het shirt van zijn grote liefde, levert hem een handjevol wedstrijden op. Pas vanaf het seizoen 1994/1995 weet Totti het net te vinden. sinds 1994/1995 is er geen seizoen meer geweest dat hij niet heeft gescoord. De teller staat nu op 534 duels in de serie A en 235 goals. Eerste op de lijst met meeste goals voor één club in de serie A.

Een opmerkelijk feit is dat hij sinds 30 sept. 2014 de illustere recordhouder is van de oudste speler die ooit in de Champions League heeft gescoord, tegen Manchester City was hij de maker van het Romeinse doelpunt. Totti zou Totti niet zijn als hij dat record niet scherper zou stellen. Op 25 nov. 2014 maakte hij in de Champions League tegen CSKA Moskou op 38 jarige leeftijd en zestig dagen een goal.

Met in totaliteit 700 wedstrijden en 288 goals is hij de meest actieve en productieve speler in de historie van AS Roma.

Op Europees niveau heeft hij in 88 wedstrijden 37 doelpunten gemaakt. De meest productieve AS Roma-speler ooit. Met 39 derby’s in de serie A en de Coppa Italia is hij de speler met de meeste Romeinse derby’s. In deze derby’s staat zijn totaal sinds gisteren op 11 doelpunten, dat is een record.

Qua clubvoetbal zijn met name de seizoenen 2000/2001  en voor hem persoonlijk het seizoen 2006/2007 een hoogtepunt. In het jaar 2000/2001 vormt Totti samen met de Argentijn Gabriel Batistuta “Batigoal”, een ragfijn spitsenduo. In dit jaar wint AS Roma de serie A en de Italiaanse Supercup.

2006/2007 is voor Totti persoonlijk de kers op de taart. Hij wordt in dat jaar topscorer van de serie A en Europees topscorer van het jaar met 26 doelpunten en hij wint zodoende de Europese Gouden Schoen.

Dit zijn alleen nog maar zijn verdiensten als clubvoetballer zonder te spreken van wat hij heeft betekend voor het Italiaanse elftal. Superlatieven doen deze clubvoetballer tekort, maar wat er gisteren gebeurde tart alle onwaarschijnlijkheden en maakt de sport zo mooi! Om kippenvel van te krijgen!

Francesco Totti, clubicoon, wonderkind van Roma, onsterfelijk voor de “Romanista”. “Il Bimbo de Oro” die eigenhandig in de belangrijkste wedstrijd van het jaar tegen stadgenoot en eeuwige rivaal Lazio Roma  een achterstand van 0-2 goed maakt, beide doelpunten voor zijn rekening neemt en in deze moderne tijd het gogme heeft om een “selfie” te maken met op de achtergrond de fanatieke Romeinse “Ultra’s”  i.p.v. zijn shirt uit te trekken.

” Il Bimbo de Oro” ,  “Tutto Totti” , Francesco is mijn held voor altijd!

 

Geen reacties

Plaats een reactie