Willems Mijmeringen | Zwarte Piet
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
193
post-template-default,single,single-post,postid-193,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Zwarte Piet

Ik weet niet hoe ‘t jullie vergaat, maar als ik voor me zelf spreek, houdt dit Nederlands elftal mij al de hele week bezig. Het is daarom ook veel te gemakkelijk om iets negatiefs te schrijven over het Nederlands elftal na Nederland- Mexico en dit ga ik dus ook niet doen. Ook over zwarte Piet is al genoeg gezegd en geschreven, ook daar ga ik mijn vingers niet aan branden. Dat is al een plat getreden pad, dacht ik, maar soms ontkom je er niet aan.

Wat betreft het Nederlands elftal als ‘t slecht gaat dan heeft iedere leek ineens een mening over voetbal en denkt er verstand van te hebben, om dan het Nederlands elftal neer te sabelen is een koud kunstje. Nee, lieve mensen ik kwam op dit idee na afgelopen zondag en ik vond dat ik dit met meerdere mensen moest delen, het gaat namelijk over Guus zijn “to-do-list” en in welke onmogelijke positie de KNVB Guus wil manouvreren. Maar tot zover deze introductie we gaan terug naar afgelopen zondag.

Het is zondagavond 22:00 uur, kinderen zijn net op bed, Ida naar werk en ik neem plaats op de bank met een blond schuimend biertje. Even tijd voor me zelf om te luisteren naar het gebrabbel van Jack van Gelder en zijn medegoeroes. Benieuwd en vol verlangen zit ik er klaar voor om te horen wat het nieuwe plan van aanpak van de KNVB  inhoudt:

Jack steekt van wal:

De “To-Do-List” van Guus:

1) “Niet met 1-0 achter komen tegen Letland”, Ik denk nog, “goed punt, goede insteek om zo aan de wedstrijd te beginnen, met die instelling gingen wij vroeger met RCL 11 ook het veld in.”

2) “Als je dan toch achter komt, proberen om de achterstand in te lopen en trachten om de overwinning uit ‘t vuur te slepen.”  Ik denk nog, “verrek, krijg nou wat, zo deden wij dat vroeger ook bij RCL 11 in Leiderdorp.”

Tot dusverre geen rariteiten, onvolkomenheden, zaken waar ik niets van begrijp, heldere taal tot nu toe.

Maar nu punt 3:

Vanaf punt 3 gaat de vergelijking met mijn voetbalelftal van weleer volledig mank:

3) Als punt 1 en/of punt 2 niet behaald zijn dan Guus  in december zonder oprot-premie met de eerste de beste pakjes-boot in de zak mee naar Spanje, om daar Sinterklaas te helpen om ieder jaar de Nederlandse kinderen te kunnen voorzien van cadeautjes. Ik ben met stomheid geslagen en stoot pardoes mijn biertje om, ook de voetbalanalisten van Studio Voetbal slaan steil achterover en kunnen zich niet vinden in deze maatregel van de KNVB. Verrassend dat Bert van Oostveen en consorten Guus de Zwarte Piet willen toeschuiven. De voetbalbond wist van te voren toch welk vlees ze met Guus in de kuip haalden om hem dan zo gemakkelijk af te serveren, vinden de analytici wel heel drastisch.

Vroeger bij RCL 11 in Leiderdorp deden wij dat heel anders, ik ga terug in mijn herinnering. Wij zetten na de verloren wedstrijd, tijdens de derde helft een boompje op over de uitgedachte tactiek die deze middag wederom weer niet had gewerkt. Ondertussen goten we ons vol met bier, deden ons te goed aan alle snacks en hartige versnaperingen die voorradig waren. Speelden onderwijl ook nog Rad van Fortuin, wonnen daar kleine prijsjes mee en gingen vervolgens veel te laat volledig laveloos als een kogel naar huis.

Thuis aangekomen kon ik dan mijn lieftallige vriendin, totaal ontnuchterd na een barre tocht een verfomfaaid boeketje bloemen aanbieden, “wiedergutmachungsblumen”, ‘t wekelijkse “goedmakertje.” De prijs van het rad die ternauwernood mijn katapult-achtige val over het stuur van mijn fiets had overleefd.

Terugkijkend op mijn eigen roemruchte voetbalgeschiedenis denk ik nu hardop, ben ik even blij dat ik niet in de schoenen van Guus sta.

Geen reacties

Plaats een reactie