Willems Mijmeringen | Gulden middenweg
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
218
post-template-default,single,single-post,postid-218,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Gulden middenweg

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, ‘t is niet mijn “stiel” om een hels betoog te houden. Maar na Gouda, “Zwarte Pieten exces” en de dag er na de reactie op de foto van Leroy Fer met zijn “matties”, ontkom ik er niet aan om dit onderwerp aan mij voorbij te laten gaan. Normaal gesproken ben ik ‘t relativerend vermogen zelve maar de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, waren de reacties van een stelletje onverlaten op de “selfie” van Fer en zijn makkers.

IK vraag me dan ook hardop af, wie zijn deze mensen die denken anoniem te zijn (hoe dom kan je zijn) om zich zo racistisch uit te laten over je medemens, notabene ook nog een paar Nederlandse Elftal-spelers die afgelopen zomer nog werden bejubeld en heel Nederland in hosanna-stemming brachten. Het gaat er bij mij gewoon niet in dat deze literair ongeschoolden, analfabeet wil ik ze in technische zin niet noemen deze reacties weloverwogen plaatsen, ik denk eerder dat het te wijten is aan “stoerdoenerij”, “kijk eens wat ik durf”, waarschijnlijk kunnen ze ook niet schrijven, sterker nog ze zijn van een generatie die zelf nog nooit een pen in handen heeft gehad, de “eelt op hun duimen generatie”, zo noem ik ze, drukken kunnen ze als de beste maar nadenken is een heel ander verhaal.

Nederland staat op scherp, de messen zijn geslepen, de maatschappij verhard, groepen mensen komen tegen over elkaar te staan.

Maar gelukkig we hebben ons voetbal nog, het Nederlands elftal, de wedstrijd tegen Letland. Zaterdag Gouda en vlak voor de wedstrijd, de reacties op de “selfie”, de nadruk op het verschil aan huidskleur. Zondag, de bindingsfactor van ons land, ons Oranje, huidskleur onbelangrijk, maakt niet uit of je zwart of wit bent, één doel voor ogen, winnen tegen Letland en zo uitzicht houden op plaatsing voor het EK. Homogeniteit uitstralen door pluriformiteit uit te dragen en dat deden onze jongens. Met name in dit perspectief vond ik de ongezouten pure reacties van Sneijder en van Persie mooi, met de strekking ‘t moet maar eens afgelopen zijn met dit soort racistische reacties n.a.v. de foto van Fer.

Het kan toch niet zo zijn dat een klein groepje sociaal ongeletterden nog beter asociaal geletterden in ons kleine kikkerlandje de boventoon voeren en dat daar de meeste media-aandacht naar uit gaat! Gelukkig won een goed Nederlands elftal van dwerg Letland, dus niets aan de hand, zou je zo zeggen of toch wel! Jack van Gelder vond ‘t nodig om nog wat olie op het vuur te gooien. Na afloop van de wedstrijd stelde Jack meesmuilend de vraag aan Guus,  “ben je in maart nog bondscoach?” Guus gaf zijn antwoord in nevelen gehuld, “we zullen zien Jack, ik doe daar nu geen uitspraak over, ik wil nu alleen over Letland praten.”

Ik persoonlijk vraag me dan af, waarom geen duidelijkheid Guus, waarom kies je voor ‘t midden, welk motief heb je?

Mijn  fantasie slaat op hol:

De KNVB onder praeses Bert van Oostveen slaat een nieuwe weg in. In maart gaat de KNVB een nieuw plan van aanpak presenteren, het zoveelste, ik ben nu al de tel kwijt geraakt  Plan 2,3, B of C, geef ‘t beestje een naam. Guus heeft dit in de wandelgangen te horen gekregen en heeft helemaal geen zin in dit plan, hij bewandelt veel liever zijn eigen weg.

Guus moet in maart tegen Turkije een aantal spelers opstellen die gerelateerd aan de “zwarte pietendiscussie” als clown, kaaskop, stroopwafel etc. het veld in moeten. Hoe en op welke manier er wordt geselecteerd is nog onduidelijk maar een aanwijs-systeem behoort tot de mogelijkheden. Getinte spelers zijn logischerwijs hiervan uitgesloten, zij kunnen gewoon als zichzelf ‘t veld in.

Ik zie ‘t al helemaal voor me, de uit de klei getrokken boer Huntelaar geschminkt als een te oude Edammer, kabouter Sneijder als Gouds stroopwafeltje, de inmiddels gestopte voetballer Theo Jansen die van stal wordt gehaald om te fungeren als blauwe oppersmurf en niet te vergeten de clowneske voetballer Robben ongeschminkt als zichzelf, de theatrale voetballer, de Nederlandse uitvinder van de Duitse “schwalbe” en om het hele verhaal compleet te maken Johan Cruijff als bondscoach.

“Frankrijk here we come!”

Geen reacties

Plaats een reactie