Willems Mijmeringen | Kwetsbaarheid
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
52
post-template-default,single,single-post,postid-52,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Kwetsbaarheid

Afbeelding van soccernews.nl

Afbeelding van soccernews.nl

Met recht kan ik zeggen dat ik de afgelopen zomer buitensporig veel voetbal heb geconsumeerd. Maar deze jongen is nooit uitgegeten en ‘t woord verzadiging staat niet in mijn woordenboek. Zodoende kan ik ook deze oefenwedstrijd van Oranje, “Naranja Mechanica” niet aan mij voorbij laten gaan. Ondanks het gemis van een Robben en een Huntelaar ben ik benieuwd hoe dit Nederlands elftal er voor staat.

Fox Sports is de nieuwe vertegenwoordiger van de oefenwedstrijden van Oranje, mij bekruipt ‘t  gevoel als dat maar goed gaat! Nog maar net de t.v. ingeschakeld komt ‘t Nederlands volkslied mijn huiskamer binnen schallen. Gevolgd door ‘t niet ter zake doende commentaar van de verslaggever:   “de jongens zingen goed mee”, ik denk nog, wacht maar af moet je zo de Italianen horen, dan kan je nog wat beleven! Even later wordt mijn gedachtengang bewaarheid, in vergelijking tot de Azzuri’s   zijn de Oranjespelers maar “Dries Roelevinkjes.” Luidkeels klinken uit de gesmeerde keeltjes van de  “Pavarotti’s”, ‘t patriottische strijdlied “Italia, Italia.” verdomme denk ik, daar gaan we weer we staan nu al met 1-0 achter. Nog nooit een oefenwedstrijd van die “klote” Italianen gewonnen en dat gaat vanavond op deze manier ook niet gebeuren.

Als eenmaal de bal aan ‘t rollen is, staat Nederland binnen “no time” met 1-0 achter! Immobile scoort op aangeven van de Rossi, geen rugdekking voor de Vrij en Martins Indi, toch die vijfde (“Vangaliaanse”) verdediger die wordt gemist! Even later uit een soortgelijke situatie drukt Martins Indi, Zaza de rechterspits van de Azzuri in het strafschopgebied ietwat te opzichtig naar de grond! Penalty, rood voor Martins Indi, Oranje van Hiddink met 2-0 achter!

Na 10 minuten voetbal onder Hiddink, betrap ik me er op dat ik mijmer over die eigengereide, schoolmeesterachtige, disciplinaire uitvinder van de incidentele provocerende pressiespeler. Ik hoor Louis al zachtjes zeggen tegen Guus: ” Ik zei ‘t je toch, tegen toplanden Guus, moet je met een i.p.p.s. (incidenteel provocerende pressiespeler) spelen, die druk kan zetten op het middenveld van de tegenstander, zodat je verdediging niet in de problemen komt!” (Ik ben benieuwd hoe dat vanuit Louis z’n mond in ‘t engels zou klinken.) Want op dat vlak kan Louis nog wel een “cursusje” gebruiken!

Dat brengt me gelijk op een persconferentie die op de BBC werd uitgezonden nadat Manchester United vorige week van een derdeklasser verloren had voor the League Cup. Louis gaf na afloop van deze wedstrijd in zijn “steenkolen Engels” een relaas van de match. Een mediapresentatie die op mij een meelijwekkende, aandoenlijke en zielige indruk maakte. (Ik dacht nog Man U. zo’n rijke club, kunnen ze hun boegbeeld, de coach nog niet eens een aristocratische Engelse rondborstige Lara Croft aanbieden die zijn Engelse grammatica en uitspraak kan bijspijkeren.) Het was niet zo zeer de uiteenzetting van Van Gaal die dat gevoel bij mij opriep, maar de kwetsbaarheid waarmee Louis in zijn lagere school Engels zich opstelde ten overstaan van een kritisch miljoenenpubliek. Zo zal een kleine iets te corpulente Louis in lagere schooltijd zich gevoeld hebben, toen hij werd gepest door zijn medeleerlingen omdat hij ‘t altijd beter wist. Louis die overal een systeem voor heeft en  bijna altijd met de juiste oplossing komt! Kwetsbaarheid, openheid, een zwakte of een sterkte?

Maar laat “Lowietje” maar schuiven. Met een kwaliteitsinjectie van 175 miljoen met spelers als Di Maria, Blind en Falcao komt dit Manchester United er wel bovenop. Als de zelfverzekerdheid van Louis toeneemt door een surplus aan voetbalkwaliteiten in zijn elftal, met dientengevolge meer punten dan zal ‘t “steenkolen Engels” van van Gaal plaats maken voor een gecultiveerd Engels, daar ben ik heilig van overtuigd. Een elftal en een voetbalfilosofie waar Guus nog een puntje aan kan zuigen!

“Succes Guus met je 4-3-3”, maar als leek zeg ik:  “wees verstandig en stel Blind of Nigel de Jong als incidenteel provocerende pressiespeler op en speel met vijf verdedigers, één extra verdediger als slot op de deur want ook Tsjechië is geen klein voetballand!”

P.s. einduitslag voor diegene die ‘t nog niet wisten Italië-Nederland, 2-0

 

 

 

 

Geen reacties

Plaats een reactie