Willems Mijmeringen | Tegenwind
blog, leiden, voetbal, heerenveen, sc heerenveen
36
post-template-default,single,single-post,postid-36,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Tegenwind

Gisteravond Matchday: AZ’67 – sc Heerenveen 07-05-2014, voorronde play-off voor een Europees ticket. Niet zo maar een pot als je Dick Advocaat, de trainer van AZ moest geloven maar een wedstrijd die waarschijnlijk geen wedstrijd zou zijn omdat AZ-’67 volledig moe gestreden aan de play-offs moest beginnen. Ja, laat dat maar aan Dick over, jezelf in een “underdogpositie” manoevreren.

Ja; Marco van Basten de coach van Heerenveen die wist ‘t na afloop mooi te verwoorden.    ” We hadden last van tegenwind.”   Nou Marco dat is enigszins een eufemisme, zeg maar gerust dat er een kwartier voor de rust een Alkmaarder storm woedde. Mede aangewakkerd door de scheidsrechter Danny (Makkelie klinkt als makkelijk) die in geval van de tweede goal wel heel simpel een penalty gaf aan AZ.

Maar soi dat doet niets af aan ‘t feit dat mijn “cluppie” de eerste helft volledig tactisch overspeeld werd door een ontketend AZ.  Maar wat gebeurde er nu eigenlijk de eerste helft?  Hoe kon ‘t nou dat AZ die gister aan zijn 66-ste wedstrijd van ‘t seizoen begon in deze fase van de match Heerenveen zoek speelde.

Dick Advocaat gaf in zijn analyse na de wedstrijd met een grote smile daar ‘t antwoord op:    “ja wij waren door de beschikbare spelers genoodzaakt om 4-4-2 te spelen.”    “Onze voorhoedespelers Beerens, Avdic en Gudmonsson zijn niet geheel fit, ze ondervinden hinder van kleine pijntjes, je weet ‘t we hebben ook veel wedstrijden gespeeld dit seizoen.”    “Heerenveen was aan het begin zoekende en ze wisten daar niet op te anticiperen.”    ” Door de diepgaande spelers Aaron Johansson en Frank Berghuis onstond er voor Henriksen, hangend op rechts, ruimte om op te komen.”   “De backs van Heerenveen wisten niet precies wanneer ze moesten doordekken en ze waren aan het (zwemmen) tussen de achterste linie en ‘t middenveld.”

De Roon aanvoerder van Heerenveen lichtte dit nog toe door te zeggen dat er teveel ruimte in de rug van de verdedigers ontstond. Waardoor Johansson en Berghuis ruimte kregen om een actie te maken. Zodoende ontstonden er gevaarlijke situaties voor de goal van Nordfeldt en vielen de 1-0 en de 3-0.
De tweede goal van AZ’67 was volgens mij te wijten aan een scheidsrechterlijke dwaling die bij deze beslissing ‘t spoor compleet bijster was. Maar ja wie ben ik om daar een oordeel over te geven als Heerenveensupporter.

Eindelijk was ‘t rust.

Ik stond nog even in dubio wat ga ik doen op mijn vrije avond, duik ik mijn bed in of blijf ik zitten en hoop ik tegen beter weten in dat de tweede helft ‘t tij doet keren. Maar je ben supporter in hart en nieren, dus de keuze was snel gemaakt.
Op naar de koelkast, biertje erbij en helemaal klaar voor de tweede helft.

Mede onder invloed van de fijnbesnaarde stylist Ziyech met z’n fluwelen linker, krijgt Heerenveen enkele mogelijkheden uit standaardsituaties. Een van zijn vrije trappen zorgt voor een hachellijk moment voor de goal van AZ waarbij de bal tegen de paal vliegt. Toen Dick even daarna ook nog besloot om zijn sterspelers van deze wedstrijd Celso Ortiz en Steven Berghuis te wisselen. Schoot nog even de gedachte door mijn hoofd, ‘t zal toch niet zo zijn dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Wie weet ‘t zich niet meer te herinneren, Advocaat eerdaags trainer van ‘t Nederlands elftal die de grootste blunder uit zijn loopbaan begaat door Arjen Robben te wisselen in de EK- wedstrijd Nederland-Tsjechie. Tsjechie wordt finaal van de mat getikt door een subliem Oranje. Geen vuiltje aan de lucht Nederland met 2-0 voor.  Tot het moment dat Dick besluit om Arjen Robben te wisselen en in “no time” staat Nederland met 3-2 achter.  Weg EK!

Ziyech is een voetballer pur sang maar nog niet zo’n goede voetballer als Nedved was, destijds de Cruijff van Tsjechie. In het vervolg van de wedstrijd ontstaat er voor Ziyech meer ruimte om te voeballen. Uit één van die aanvallen ontstaat nog een goede kans voor de Pompeblêden. Luciano Slagveer wordt met een pass de diepte ingestuurd. Maar binnen een paar seconden is ‘t mij wel duidelijk waarom rechterspits Slagveer van Marco zo weinig speeltijd krijgt. Luciano schiet als een komeet uit de startblokken en is door de hele Az-verdediging niet meer in te halen. Hij heeft alle tijd en ruimte om rustig een voorzet te geven van de zijkant op de inkomende van den Berg die zo vrij staat als een god in Frankrijk. Maar Luciano, voor het oog van zijn nieuwe trainer Dwight Lodeweges die op de tribune zit, besluit om voor eigen succes te gaan.   “Sorry hoor  maar dan hoor je op een voetbalveld niet thuis, dan kun je beter aan atletiek gaan doen.” Op de 100 meter sprint zou Luciano volgens mij geen modderfiguur slaan.  3-1 of 3-2 biedt een betere uitgangspositie voor de return van a.s. zaterdag maar daar was Luciano blijkbaar niet van op de hoogte.

Gelukkig was de wedstrijd bijna afgelopen want ik was er na deze actie wel helemaal klaar mee.  De rest van de wedstrijd waren er nog wat kansjes voor AZ maar ‘t was wachten op het eindsignaal. Uiteindelijk floot Makkelie voor het einde van de wedstrijd en dropen de Heerenveen spelers van het veld af.

Op naar wedstrijd 2 in het Abe Lenstrastadion a.s. zaterdagavond om 20:45 uur. “Sil it heave” a.s. zaterdagavond,  “binne de rapen gear?”
De tijd zal ‘t leren, realistisch gezien is de kans klein dat sc Heerenveen deze achterstand van 3-0 nog goed kan maken maar ‘t heeft vaker gespookt in ‘t Friesche haagje en zoals de Common Linets ‘t zo mooi bezingen zal ‘t “Calm after the storm” zijn in het uitvak van AZ-supporters nadat er een Friese orkaan heeft geraasd en zullen tijden van weleer met een verse onnavolgbare Abe herleven?

Of is dit een utopie, we gaan ‘t zien!

Geen reacties

Plaats een reactie